Ako zútulniť obývačku

Necítite sa vo vašej obývačke úplne pohodlne a už dlhšie premýšľate o tom, čo s tým, pretože na veľké prestavby interiéru nemáte chuť ani náladu? Nezúfajte, poradíme vám, ako zútulniť obývačku v pár krokoch. Často sa stačí zamerať len na zmenu v niekoľkých základných oblastiach – v usporiadaní, farebnom zladení či osvetlení obývačky – a útulná obývačka je na svete. Nejde ani o nejaké výrazné či extrémne zmeny. Najčastejšie sú to totiž práve detaily, ktoré zútulňujú miestnosť najviac. 

 

Obývačka

Zdroj: Unsplash.com

 

Ako vymaľovať obývačku?

Ohľadom konkrétnych farieb vám poradíme len veľmi ťažko, všetko záleží na vašom vkuse. Populárne ale sú tieto farby -  biela, béžová, šedá, zelená, modrá a ich kombinácie. Farieb na výber je samozrejme viac, my uvádzame len tie najobľúbenejšie.


Ak sa chcete zamerať na útulnosť obývačky, viac než samotná farba by vás ale mal zaujímať jej odtieň. Ide o to, čo farba stien dokáže urobiť s priestorom.


Veľmi svetlé odtiene priestor rozširujú, zatiaľ čo tmavé odtiene ho opticky zmenšujú až uzatvárajú. Ďalej sa teda všetko bude odvíjať od veľkosti vašej obývačky – len vy viete, či je jej rozmer pre vás vyhovujúci, či sa v nej cítite stiesnene, alebo je naopak až príliš veľká a vy sa v nej strácate. V prvom prípade by ste sa mali snažiť tieto dispozície zachovať (voliť neutrálne farebné odtiene), v druhom potrebujete obývačku opticky rozšíriť použitím svetlých odtieňov, a v treťom prípade by ste sa nemali báť aspoň 2 zo stien vymaľovať tmavým farebným odtieňom (veľkú obývačku opticky zmenšia a uzatvoria).


Pri definitívnej voľbe farby budete toto musieť zohľadniť. Nezabudnite tiež na to, že do útulnej obývačky rozhodne patria radšej teplé než studené farby (ako ideál sa preto javí žltá či béžová a ich kombinácie).
Farby majú na váš pocit v konkrétnom priestore veľký vplyv. Pokiaľ pri maľovaní obývačky nakoniec náš návod použijete, uvidíte ten rozdiel.


Hlavne by ste sa vždy mali snažiť vytvoriť nejaký kontrast. Hlavnými zložkami obývačky sú steny a jej vybavenie, hrajte to preto na kontrast medzi nimi. Pokiaľ sú steny vymaľované svetlými odtieňmi, nábytok do obývačky by mal byť tmavší. Do obývačky s tmavými stenami zase patrí svetlejší nábytok.

 

Obývačka tmavá

Zdroj: Pexels.com


Veľmi populárny ale býva aj kontrast medzi samotnými stenami. Zároveň ide o jednoduchú odpoveď na ďalšiu veľmi frekventovanú otázku, a síce ako oživiť obývačku. Kontrast medzi stenami totiž dokáže s touto miestnosťou divy. Ide o to, že si obývačku rozdelíte na polovice (jedna polovica sú buď protiľahlé alebo priľahlé steny), a každú z nich vymaľujete inou farbou. Populárne sú kombinácie neutrálnych a výraznejších alebo teplých a studených farieb. Hlavne kombinácia teplých a studených farieb už ale vyžaduje určitú pokročilosť a nadanie pre interiérový dizajn. Pokiaľ sa na to necítite a nechcete si na pomoc volať dizajnové štúdio, radšej vždy vsaďte na teplé farby.


Kontrast ale môžete skúsiť vytvoriť aj s pomocou obývačkových doplnkov, ako sú vankúšiky, koberce a podobne. Ide o najpohodlnejší a najjednoduchší spôsob – stenám totiž môžete dať konzervatívnejšie farby, zatiaľ čo tie výrazné a extravagantnejšie môžete skúšať práve na doplnkoch interiéru. Tie potom postačí meniť podľa vašej nálady. Týmto spôsobom sa môžete s kontrastom vyložene hrať a nájsť si presne takú obývačku, ktorá bude pre vás pôsobiť tým najútulnejším dojmom.

 

Vankúšiky

Zdroj: Pexels.com

 

Kam s televízorom?

Existujú aj také obývačky, ktoré ako ústredný bod využívajú práve veľký a dominantný Smart televízor, v prípade útulnej obývačky sa ale radšej vyplatí staviť všetko na sedaciu súpravu. Televízia by preto mala ustúpiť trošku do úzadia. Už pri jej samotnom výbere by ste preto mali zohľadniť aj veľkosť vašej obývačky. Okrem iného to bude šetriť aj váš zrak, každý televízor má totiž inú doporučenú vzdialenosť, z ktorej by ste ho mali sledovať. Na toto by ste mali dbať hlavne pri sledovaní televízora vašimi deťmi.


Pokiaľ neviete, ako na správny výber televízora, môžete si o tom niečo naštudovať tu.

 

televizia

Zdroj: Pexels.com


Televízoru by ste po jeho kúpe mali nájsť radšej nejaké bežné umiestnenie pri stene (najčastejšie sa dáva do obývacej steny). Hlavne nesmú byť viditeľné žiadne káble. Obývačka tak bude pôsobiť kompaktnejším a útulnejším dojmom.

 

Ako osvetliť obývačku?

Osvetlenie obývačky je ďalším zo zázrakov, ktoré túto miestnosť dokážu zútulniť veľmi rýchlo.

Jasnou voľbou sú vždy samozrejme lustre do obývačky. Luster sa stane hlavným svetelným zdrojom v miestnosti. Pod ním by sa ideálne mal nachádzať konferenčný stôl, pokiaľ to dispozície vašej obývačky umožňujú. Častou chybou ale je, že ide o jediný svetelný zdroj v miestnosti. To znamená, že nemáte žiadne možnosti, ako si osvetlenie obývačky prispôsobiť podľa aktuálnej nálady či atmosféry. Útulného dojmu tak s jedným lustrom dosiahnete len veľmi ťažko.

 

Lampa

Zdroj: Unsplash.com


Svietidlá do obývačky vyberte podľa vášho vkusu – stojacie lampy bývajú krásnymi dizajnovými kúskami ideálnymi ku gauču, malé lampy do obývačky môžete zase rozmiestniť strategicky podľa potreby po stoloch či poličkách. Nasvietite s nimi každý kút miestnosti, pričom sa vďaka nim môžete hrať aj s prítmím a šerom. Nezabudnite ani na sviečky, ktoré do útulnej obývačky rozhodne patria tiež.

 

Na ktoré doplnky nezabudnúť?

Na otázku, ako zariadiť obývačku útulne, opäť neexistuje univerzálna odpoveď. Všetko záleží na tom, čo sa páči vám. Rozhodne sa ale zhodneme v jednej veci – obývačku najviac zútulňujú textilné doplnky. Čo by vo vašej obývačke teda nemalo chýbať?


Pokiaľ ju chcete mať útulnú, rozhodne koberec. Miestnosť v porovnaní so studenou podlahou dokáže krásne rozohriať. Radšej než jeden veľký koberec do obývačky ale zvoľte viac malých. Jeden, väčší, môže byť ústredný – bude niekde v okolí sedacej súpravy a konferenčného stolu, ideálne pod nimi. Potom bude dobré strategicky rozmiestniť aj ďalšie, menšie koberce, napríklad ku kreslám či inde, kde je to vhodné.
 

Obývačka

Zdroj: Pexels.com

 

Ďalším výborným doplnkom sú závesy a záclony do obývačky. Pritom tie sa môžu stať nádherným doplnkom interiéru, ktorý dokáže obývačku efektívne zútulniť. Naviac majú aj veľmi praktické využitie a chránia vaše súkromie.


A keďže útulný dojem vytvárajú najmä detaily, nakoniec nezabudnite ani na množstvo malých vankúšikov, prehozov či teplých diek. Nie je nič príjemnejšieho, než keď si večer nasvietite obývačku príjemným šerom a následne sa s dekou pohodlne zavŕtate do sedačky, ktorá je pokrytá vankúšikmi, v ktorých sa úplne strácate.

 

Ako dekorovať obývačku?

Ani sme sa nenazdali, a sme v poslednej fáze zútulňovania obývačky. Prišiel čas na dekorácie.


Veľa ľudí si myslí, že čím ich je v obývačke viac, tým je útulnejšia. Ale to vôbec nie je pravda. Skôr ide o ich vhodný výber a strategické rozmiestnenie. Často však platí, že menej je viac, a preto dekorácie voľte opatrne.


O niektorých sme sa už bavili – dekoračné vankúšiky, deky, tkané koberce, sviečky – to všetko môžete použiť. S ohľadom na útulnosť ide o veľmi efektívne zariadenie obývačky. 


V útulnej obývačke by určite nemali chýbať kvetiny. Pritom kvety do bytu nemusia byť len živé. Samozrejme, že rezané čerstvé kvety sú tiež nádherné, musia sa ale často meniť a tiež nie sú najlepšou voľbou pre alergikov. Veľa ľudí ale považuje umelé kvety za gýč. To je ale ďalšia z obývačkových neprávd. Dnes už umelé kvety v kvetináči či bez neho pomaly nerozoznáte od tých živých. Sú výbornou obývačkovou dekoráciou a nikdy s nimi nemôžete nič pokaziť.

 

Ak radi čítate, tak viete, že domáca knihovníčka plná kníh pomáha dotvárať pocit zabývanosti. Vhodne zvolená knižnica plná pestrofarebných titulov môže byť aj najvýraznejším prvkom v miestnosti. Súčasne je aj priestorom na umiestnenie drobných dekorácií a kvetov či doskových hier, ktorých vizuálne spracovanie z nich tiež robí dekorácie.

 

Kvety

Zdroj: Unsplash.com


Ďalším krásnym doplnkom sa môžu stať aj obrazy do obývačky. Opäť ich veľa ľudí pri zariaďovaní obývačky radšej vypúšťa, k tomu ale nie je dôvod. Obrazy sú krásnym doplnkom. Pokiaľ vyberiete abstraktný motív, ktorý bude ladiť s farbami vo vašej obývačke, môžete jej naviac dodať aj jemý umelecký nádych.

16.11.2022 15:35

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0,00
  • Kontakty
  • +421 915 735 385 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod